четвртак 17 окт 2019
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
elektronik sigara sitesi - elektronik sigara - ukash satin al

Ово је званичан веб-портал Шесте београдске гимназије. Чини га систем веб-сајтова: овај сајт,
стари сајтелектронско учење НОВО, алумни-сајт,  Фејсбук-страница , матурски радови 2013, као и више затворених вики и блог сајтова за потребе наставе. 

Сврха наших сајтова није само информисање већ и обука чланова секције. Стога настојимо да пратимо развој технологије и сваких пар година правимо нови сајт. Некад бољи некад лошији. Шеста београдска гимназија имала је свој први сајт 2002, затим други 2004трећи 2006, четврти је уједно и први динамички сајт настао 2008.

КОСАНЧИЋЕВ ВЕНАЦ - "НА КАФИ КОД КНЕГИЊЕ ЉУБИЦЕ"

Обилазак објеката културне баштине нашег града започели смо 10. октобра на Косанчићевом венцу. Из Кнез Михајлове улице кренули смо улицом Краља Петра према савском платоу. Најпре нас је задивила својом монументалношћу зграда Народне банке Србије а преко пута ње, најстарија школа у граду, Краљ Пертар I. Идући низ улицу старинским изгледом нас је опчинила најстарија кафана у Београду, Кафана?.

1 Кафана?

На тргу доминира зграда Патријаршије и звоник Саборне цркве, посвећене Светом Архангелу Михалу.

2  3

                             Патријаршија                                                                        Саборна црква

Саборна црква спада међу највеће црквене грађевине подигнуте у Кнежевини Србији. Својим монументалним изгледом задивио нас је иконостас. Позлаћена дуборезна декорација распоређена на оквирима икона говори о величини вајара Димитрија Петровића по чијем је нацрту рађен.

У Саборној Цркви данас се чувају мошти: Светог и праведног кнеза Стефана Штиљановића, део моштију Светог кнеза Лазара и честице моштију Светог Јована Шангајског и Санфранцисканског.

У Саборној цркви су сахрањени кнез Милош Обреновић и кнез Михаило Обреновић. Гроб Вука Стефановића Караџића и Доситеја Обрадовића налазе се споља, у црквеној порти, испред главног портала.

4 Поред гроба Вука Стефановића Караџића

Потом смо наставили шетњу према савској падини до куће Михајла Петровића Аласа, еминентног српског математичара двадесетог века. Улица, ако и део града названи су по српском хероју Ивану Косанчићу. Према легенди, он је погинуо на Косову 1389. године. Један од симбола је такође и место на ком се налазила Народна библиотека Србије, која је уништена током бомбардовања Београда 1941. године. Док је библиотека горела, уништена је комплетна писана култура Србије.

Обилазак Косанчићевог венца завршили смо пред конаком кнегиње Љубице.

5  6

Конак кнегиње Љубице

 Конак је грађен почеткома 19. века по налогу Милоша Обреновића за становање његове породице, кнегиње Љубице и синова Милана и Михајла и истовремено двор за резиденцију. До данас је сачуван као најрепрезентативнија градска кућа 19. века. У архитектонској обради садржи све одлике оријенталног грађевинарства, варијанте српско-балканског стила, али са декоративним елементима класицизма који најављују утицај Запада на домаћу архитектуру у првом периоду обнове српске државе.

Кустоси музеја су нам пружили добродошлицу упутивши нас у диванхан где се одржава монодрама „На кафи код кнегиње Љубице".

7 Диванхан

Програм монодраме изводила је кустоскиња музеја град Београда, одевена у костим из периода кнегиње Љубице. Осим историјског враћања у прошлост у време владавине династије Обреновић, чули смо какви су били супружнчки односи Љубице и Милоша, какви су односи били у породици, како су српске владарке водиле домаћинство, васпитавале децу, како су се односиле према фамилији. Ове лепе тренутке прошлости дочарала нам је и послужена кафа с ратлуком, као у време Обреновића.

8 С кнегињом Љубицом

Кад смо попили кафу пошли смо с домаћицом, Милицом у обилазак соба конака које су спремљене као у време живљења Обреновића. На другом нивоу конака уживали смо у ентеријеру грађанског кућевног намештаја деветнаестог века из овог, у то време, отменог дела грда.

9 10 11

Намештај грађанске Србије

Школски донаторски динар

Трошковник школског донаторског динара погледајте овде

Филм o Шестој београдској гимназији

Филм направили бивши ученици Шесте: сценарио и режија Владимир Алексић, камера, избор музике и монтажа Бранко Исаковић, текст говори Ненад Ћирић. Коришћени материјали из архиве Шесте београдске гимназије.

Филм је премијерно приказан на прослави поводом 80. година наше школе.


Пријава

Министарство просвете

Клик до знања

е-писмен

ЗУОВ

  Едмодо

 

  Вебциклопедија

 

Креативна школа

 
Антологија српске кљижевности
 
Петница
 
Наша школа 

  Бионет

 

  ПИЛ

alsancak çiçek alsancak çiçekçi bornova çiçek bornova çiçek siparişi konak çiçek siparişi karşıyaka çiçek karşıyaka çiçekçi karşıyaka çiçek siparişi